Альтернативні місця в поїздах: Укрзалізниця оновлює правила перевезення тварин

Їхати в одному плацкарті або вагоні з тваринами для багатьох людей, а особливо, для дітей - це маса позитивних емоцій. Але є різні випадки. Тому скоро пасажири, які відчувають дискомфорт або алергічну реакцію від сусідства з чотирилапими, матимуть альтернативні місця. Такі правила скоро запрацюють у потягах.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на UAnimals та Укрзалізницю.

Юристи благодійної організації зустрілися з командою оператора залізничних перевезень, щоби проговорити спільне бачення змін щодо того, як люди можуть їздити в потягах разом зі своїми тваринами.

Ось які правила можуть затвердити:

  • Великих собак можна буде перевозити і в звичайному купе, і в спальному вагоні (вагон вищого класу). За чинними правилами великих собак до спальних вагонів не пускають. Відповідно до нових правил власники тварин муситимуть викупити всі місця в купе.
  • Великі собаки зможуть їздити в потягах «Інтерсіті +». Господарям тварини слід буде викупити всі місця, розташовані одним блоком. Вимога купити квиток для собаки зберігається. Великий пес повинен мати намордник і бути на повідці, а також мати ветеринарний документ.
  • Малих тварин можна буде перевозити не лише в переносках, й в рюкзаках. Так, у нових правила більше не буде умови "жорсткої конструкції", тобто твердої переноски для перевезення тварин. Натомість потрібно буде подбати про підстилку з поглинальним дном у рюкзаку.
  • Малі тварини до 45 сантиметрів у холці зможуть тимчасово їхати без переноски, щоби тварина змогла порухатися або спати разом зі своєю людиною на полиці купе.
  • Будь-які службові собаки представників Сил оборони зможуть безоплатно їхати в усіх типах вагонів — з намордником і повідком.

Також починається робота над соціальною кампанією, аби закликати пасажирів без тварин людяніше ставитися до пасажирів із тваринами. Це важливо, адже для багатьох із нас тварина є членом сім'ї.

Над оновленими правилами перевезення тварин спільно працювала команда "Укразалізниці" та UAnimals, юристи, а також Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Ці зміни має затвердити Державна регуляторна служба України, а проєкт наказу зможе побачити та прокоментувати кожна людина. До напрацьованих оновлень вноситимуться зміни, аби ще більше поліпшити умови мандрівок із тваринами заради комфорту кожного", - зазначили в UAnimals.