Уражено великий десантний корабель росії "ямал": деталі пошкоджень основи "флотилії" рф

23 березня у тимчасово окупованому Криму відбулось успішне вогневе ураження об’єктів чорноморського флоту держави-агресора росії. Атаковано 13-й судноремонтний завод чф рф у Севастополі, де, серед іншого, був пришвартований великий десантний корабель ворога "ямал". Також пошкоджено корабля "азов".

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на ГУР.

За оцінками воєнної розвідки України, характер пошкоджень вдк "ямал" носить критичний характер: пробоїна у верхній палубі зумовила крен на правий борт.

Окупанти безперервно відкачують воду із ураженого корабля, який з 2017 по 2023 рік перебував на ремонті.

Інші деталі про втрати агресора внаслідок ракетної атаки Сил безпеки та оборони України проти військових об’єктів терористичної росії уточнюються.

Інформація про десантні кораблі "ямал" та "азов"

"ямал" – великий десантний корабель проекту 775. Введено в експлуатацію у 1988 році. Кораблі цього проекту є основою російського десантного флоту і призначені для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ та вантажів.

Великий десантний корабель "ямал" Чорноморського флоту росії брав участь в операції із захоплення українського Криму в 2014 році.

"Азов" – також великий десантний корабель проекту 775М, увійшов до складу флоту у 1990 році. Входить до складу 197-ї бригади десантних кораблів чф рф.

 Втрата кораблів завдала шкоди російській логістиці та управлінню військами

В Силах оборони півдня розповіли, чим загрожує для Росії втрата БДК "Ямал" та "Азов"

"Відбувається переорієнтація в управлінні військами, переорієнтація сил і засобів, оскільки втрачено конкретних керівників. Крім того, це потужний морально-психологічний удар по війську в цілому. Коли вони відчувають, що навіть у таких глибоких тилах відбувається потужна робота Сил оборони і втручання в подальший розвиток бойових дій", - зазначила представниця Сил оборони півдня України Наталія в ефірі телемарафону.

При цьому вона вказала, що українські військові мають багато об'єктів для нанесення ударів.

"Те, що логістика, зокрема, флоту, знову опинилася під ударом, - це знов-таки може скувати корабельно-катерний склад і змусити його залишатися в пункті базування якомога довше", - підсумувала речниця.

Незаконна окупація України вимагає величезних витрат від Чорноморського флоту росії

Міністр оборони Британії відреагував на ураження ЗСУ великих десантних кораблів росії "ямал" та "азов" Грант Шаппс відзначив, що тривала та незаконна окупація України вимагає величезних витрат від Чорноморського флоту росії, який зараз функціонально неактивний.

"росія плавала Чорним морем з 1783 року, але зараз змушена обмежувати свій флот портами. І навіть там путінські кораблі тонуть!", – написав міністр на сторінці у Twitter.

Кораблі рф будуть добиті найближчим часом

Усі кораблі Чорноморського флоту рф будуть знищені найближчим часом, упевнений військовослужбовець ЗСУ, експерт з національної безпеки Іван Варченко.

"росії не вдасться уникнути справедливого покарання. Великі десантні кораблі, маленькі кораблі, що несуть на собі ракетне озброєння, і кораблі управління рф будуть знищені найближчим часом, вони будуть добиті", - зазначив він, коментуючи успішну атаку на тимчасово окупований Севастополь.

Водночас військовий сказав, що у рф уже не Чорноморський флот, а флотилія, і що росіяни щосили шукають способи, як убезпечити кораблі, що залишилися.

"Вони також розуміють, що навіть якщо зараз їм фізично вдасться залишитися в живих, вони відповідатимуть через міжнародну юстицію за злочини в Україні... Чорноморський флот рф зараз глибоко замаскований у бухтах Криму. Абсолютна більшість, звісно, втекли і намагаються ховатися східним узбережжям Чорного моря, зокрема, використовуючи окуповані росією території Абхазії", - додав Варченко.