На ці чотири професії у Дніпрі дефіцит: кому потрібна робота - навчать, кого треба - забронюють

Зараз в Україні спостерігається дефіцит кадрів. Критично не вистачає фахівців під заявлену потребу: швачок, електромонтерів, слюсарів-сантехніків, токарів. Роботу за такими професіями можна знайти і в Дніпрі.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Найбільше на Єдиному порталі представлені наступні вакансії: продавець - 17 тис. вакансій, водій - 9 тис. вакансій, бухгалтер - 7 тис. вакансій, кухар - 5 тис. вакансій. Але і тих, хто може працювати на таких посадах достатньо. До того ж там великий плин кадрів. А є професіонали, на яких зараз дефіцит.

"Критично не вистачає фахівців під заявлену потребу: швачок, електромонтерів, слюсарів-сантехніків, токарів", - розповіла в.о. директора Департаменту реалізації політики зайнятості Державного центру зайнятості Олена Мельник.

Вона уточнила, що в Центрі заняйтості на сьогоднішній день є пропозиції для швачок - 2 тис. вакансій. А швачок, які звернулися за пошуком роботи - майже тисяча.

У Дніпрі з дефіцитними професіями ситуація наразі виглядає так:

  • Швачка. У Центрі зайнятості у Дніпрі зараз налічується 33 вакансії. На сайті work.ua є 53 відповідних вакансії. За місяць спеціалісти можуть отримувати від 7500 до 30 000 грн.
  • Електромонтер. У Центрі зайнятості у Дніпрі зараз налічується 92 вакансії. На сайті work.ua є 134 відповідних вакансії. За місяць спеціалісти можуть отримувати від 8000 до 50 000 грн. Якщо працювати на ЗСУ, то там платять 120 000.
  • Слюсар-сантехнік. У Центрі зайнятості у Дніпрі зараз налічується 20 вакансії. На сайті work.ua є сім відповідних вакансії. За місяць спеціалісти можуть отримувати від 7100 до 35 000 грн.
  • Токар. У Центрі зайнятості у Дніпрі зараз налічується 63 вакансії. На сайті work.ua є 65 відповідних вакансій. За місяць спеціалісти можуть отримувати від 10 000 до 50 000 грн. Багато запитів від критично важливих підприємств, зокрема, від ДТЕК, тому взяти і забронювати можуть військовозобов'язаних. Якщо ви хочете допомогти армії, то в ЗСУ на цій посаді можете заробляти 125 000 грн.

Безкоштовне навчання професіям

Дніпропетровська служба зайнятості пропонує громадянам отримати ваучер на навчання цим та іншим професіям. На курсах можна опанувати нову професію, підвищити кваліфікацію та стати більш конкурентоспроможним на ринку праці.

На Дніпропетровщині з початку 2024 року службою зайнятості вже видано 301 ваучер на навчання, серед них – 33 для внутрішньо переміщених осіб. Мешканці області отримали ваучери:

  • на підвищення кваліфікації за професіями: електрогазозварник, кухар, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів;
  • на підвищення кваліфікації за спеціальностями: медсестринство (молодший спеціаліст), технології медичної діагностики та лікування (молодший спеціаліст), психологія (магістр), фармація, промислова фармація, (молодший спеціаліст);
  • на перепідготовку за робітничими професіями: кухар, кравець, швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, електрогазозварник, верстатник широкого профілю, водій навантажувача, охоронник, кондитер, продавець продовольчих товарів та ін.;
  • для проходження спеціалізації за спеціальністю: медицина (спеціаліст, магістр), медсестринство (молодший спеціаліст), медична психологія (спеціаліст).

Навчатися за ваучером можна за 124 професіями та спеціальностями, зокрема у сфері будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування, самостійно обравши заклад освіти та форму навчання. Посний список за посиланням.

Для отримання ваучера заявку можна подати онлайн на сайті Державного центру заняйтості, або особисто звернутися в той, що найближче.