Між Україною та Польщею розблокували пункт пропуску: чи є черги на кордоні

На кордоні України та Польщі розблокували пункт пропуску. «Угринів-Долгобич» розпочав оформлення порожніх великовагових вантажівок, зокрема цистерн.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба, передає сайт 056.

Станом на ранок 4 грудня, на кордоні з Польщею в бік України на території Польщі знаходяться в чергах близько 2,5 тис. вантажних транспортних засобів. Найбільше - на пункті пропуску "Рава-Руська".

Водночас в пункті пропуску "Угринів" на виїзд з України прикордонники вже оформили понад 30 великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

Заїзд вантажівок у пункт пропуску здійснюється в порядку загальної черги. Пропускна спроможність на добу становить понад 100 вантажних автомобілів.

"У співпраці з Міністерством інфраструктури Польщі, Люблінським воєводством за підтримки Єврокомісії (DG MOVE) вдалось домовитись про запуск смуги для порожніх вантажівок масою 7,5 тонн та більше", – повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Працюватиме пункт у тестовому режимі, реєструватися в чергу на перетин кордону не потрібно. Підтримувати порядок руху та за необхідності надавати водіям допомогу будуть працівники Державної служби України з безпеки на транспорті.

Кубраков наголосив, що відкриття «Угриніва» є першим пунктом із переліку заходів для розблокування кордону, зменшення черг та збільшення пропускної спроможності українсько-польського кордону.

"Працюємо над тим, щоб якомога швидше зняти блокаду з врахуванням інтересів нашого ринку та держави", – наголосив віцепрем’єр.

Зазначимо, що кожен день протесту завдає величезних збитків не лише українській економіці, а й бізнесу Польщі та інших країн. Немає підстав для продовження акцій з обмеженням руху на кордоні.

"Ми можемо всі питання, які турбують польських протестувальників, вирішувати за столом переговорів. Але хочемо бачити добру волю і з їхнього боку, щоб питання врегулювати, а не ще більше загострювати", – сказав посол України в Польщі Василь Зварич.

Він зазначив, що вимоги щодо дозволів на міжнародні вантажні перевезення – це компетенція ЄС, тому обговорювати це потрібно разом із Брюсселем.

"Але поки триває російська агресія, ми не можемо самі собі повернути ці дозволи, оскільки це ще більше вдарить по економіці України. А в умовах війни надходження до бюджету вкрай необхідні для зміцнення обороноздатності Української держави", – сказав посол.

Зварич висловив думку, що питання кордону потрібно вирішувати комплексно. Насамперед розширення пропускної спроможності має відбуватися через розширення нових пунктів пропуску, розвитку інфраструктури, сказав він.