Замінять 30% керівного складу і створять реєстр: важливі оновлення у роботі ТЦК

За результатами перевірок ТЦК і СП (військкоматів) можна попередньо говорити про виявлення ознак незаконного збагачення понад 10 осіб. Ще вчора в Нацполіції оприлюднили інформацію про те, як воєнком з Дніпропетровщини придбав майна на $ 350 000. Через таке свавілля Міноборони вирішило зробити важливі зміни в цій структурі.

Про це повідомив заступник міністра оборони Олександр Павлюк в ефірі телемарафону.

За його словами, минув вже місяць від початку роботи з перевірки по всій країні ТЦК і СП на факт корупції. Ці заходи триватимуть ще 1-3 місяці.

"Результати можна розділити на два блоки – робота правоохоронців та комісії Міністерства оборони України. Попередні результати перевірки правоохоронними органами – 11 осіб мають певні ознаки щодо незаконного збагачення. Але це можна точно підтвердити після ретельної перевірки", – каже Павлюк.

Павлюк зауважив, що дуже часто ТЦК очолюють люди, які не воювали і не мають досвіду.

"Тому над цим питанням ми також попрацювали та і дали пропозицію: до кінця року 30% керівного складу ТЦК потрібно замінити людьми, які воювали. Не тільки воювали, але мають, на жаль, каліцтва і не можуть продовжувати службу в бойових частинах", – сказав заступник міністра.

Він пояснив, що серед головних завдань для ТЦК є мінімізація корупційних ризиків і цифровізація.

"Понад 2000 звернень до нас розкрили ті проблеми, які існують за цим напрямком. Основне, щоб ми не зірвали процес мобілізації під час війни, а також мінімізувати корупційні ризики. Напрацювання є, вони доведені до керівництва держави. Першочергово, у нас стоїть проблематика цифровізації. Ми зараз закінчуємо опрацьовувати всі документи, які в нас є, ще декілька місяців, і ми сподіваємося закінчити", – зазначив Павлюк.

Також зараз проходить спільна робота міністерств для створення реєстру військовозобов'язаних. Завдяки цьому реєстру у Міноборони сподіваються мінімізувати корупційні ризики.

"Підписуємо спільні накази з вісьмома міністерствами для того, щоб наш реєстр резервістів, який буде введений, працював з державним реєстром. Тоді ми будемо бачити кожного зобов’язаного, його рух, і буде тяжко зробити якісь кроки незаконні. І ми зможемо мінімізувати в цьому напрямку всі корупційні ризики, просто виводимо людський фактор з цього напрямку", – каже заступник голови Міноборони.

Він вважає, що надання відстрочки чи зняття з військового обліку має вирішувати комісія, яку, наприклад, очолюватиме керівник районної військової адміністрації, а не один військовий.

За його словами, така робота вже ведеться, але це – "не швидкий процес".