Підрив Каховської ГЕС: чи є загроза спалаху холери на Дніпропетровщині

В ніч на 6 червня стався підрив греблі Каховської гідроелектростанції, яка вже півтора року окупована російськими військами. Таким чином рф вчинила масштабну екологічну і техногенну катастрофу та спробувала зупинити наступ ЗСУ. Через катастрофу в Україні почала з'являтися інформація про епідемію холери.

Редакція розкаже про ситуацію на Дніпропетровщині та заходи профілактики. 

Під час брифінгу в ОВА завідувачка відділення Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова повідомила, що наразі в регіоні загрози спалаху холери немає. Фахівці відбирають проби води і постійно моніторять ситуацію. На зараз показники в нормі.

«Останній спалах холери в Україні був у 2011 році. А на Дніпропетровщині – у 1994-му. Попри це, ми постійно моніторимо стан водойм. З червня по вересень відбираємо проби води у визначених точках. За необхідності збільшуємо кількість ділянок, які необхідно перевірити. Усіх хворих на кишкові інфекції направляємо на додаткові обстеження. Робимо все, щоб попередити холеру. Нині загрози спалаху захворювання на Дніпропетровщині немає», – повідомила Галина Шамичкова.

Вона додала, що з настанням спеки зростає ризик зараження іншими кишковий інфекціями. Тому мешканці повинні подбати про своє здоров’я і дотримуватися певних рекомендацій.

«Людина може заразитися після вживання інфікованої води чи їжі. Тому воду необхідно кип’ятити», – додала Галина Шамичкова. *

Також слід часто обробляти руки. Особливо ретельно – перед прийомом їжі, після відвідування вбиральні, користування громадським транспортом.

А ще – завжди мити овочі і фрукти, за можливості ошпарювати їх окропом.

Термічно обробляти їжу, дотримуватися правил зберігання. Використовувати окремо кухонне приладдя для сирих і готових продуктів.

Епідеміологія

Низький санітарний рівень є основною причиною зараження холерою в умовах розміщення, виробничої діяльності, водопостачання та харчування людей, посилює активність механізмів та шляхів передачі кишкових інфекцій. Розміри епідемічного спалаху визначаються широтою користування інфікованими джерелами води, а також ступенем їх забруднення каналізаційними скидами. Особливо великі епідемії спостерігаються при подачі населенню незнезараженої води за допомогою водопроводу і при аваріях в мережі внаслідок перепаду тиску і підсмоктування в труби ґрунтових вод. Не виключаються побутові та харчові епідемії.

У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, вібріони виживають 2-5 днів; на овочах, що зрощуються на відкритому грунті, при сонячному світлі вібріони гинуть через 8 годин. Можливе також зараження через вживання риби, раків, креветок, устриць, виловлених у забруднених водоймах, а продукти не зазнали належної термічної обробки. Дуже довго вібріони виживають у відкритих водоймах, в які стікають каналізаційні, банно-пральні води з середньою температурою води вище +17°С.

Масивне фекальне забруднення вододжерел, вживання значної кількості інфікованої води людьми, які мають цілий ряд соматичних захворювань, що знижують резистентність організму до кишкових інфекцій, сприяють розвитку змішаних інфекцій - холери в поєднанні з шигельозом, амебіазом, вірусним гепатитом, тифо-паратифозними та іншими захворюваннями.

Холeра, заходи профілактики

Холера (від chole — жовч і rheo — течу) — антропонозне інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами, їхніми токсинами, що проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини, супроводжуване зневодненням організму.

Захворювання починається гостро. Хвороба супроводжується проносом (випорожнення приймають вигляд "рисового відвару") без болю у животі, а також блювотою, характеризується швидким зневодненням організму.Джерелом інфекції є людина, хвора на холеру та бацилоносії. В її розповсюдженні велику роль відіграють мухи. Інкубаційний період триває від 1 до 6 діб (частіше2 – 3 доби).

Зараження холерою відбувається в результаті проникнення холерних вібріонів через рот переважно з інфікованою водою або з харчовими продуктами, через руки забрудненні виділеннями хворого. На харчових продуктах збудник холери може зберігатися від 2 до 5 діб, на помідорах і кавунах під дією прямих сонячних променів збудник зберігається до 8 годин, довгий час (декілька тижнів) – у водоймах.

Дії при спалаху хвороби

Відразу після виявлення спалаху хвороби стратегія втручання має бути спрямована на:

  • зниження смертності шляхом забезпечення швидкого доступу до лікування; обмеження поширення хвороби шляхом забезпечення безпечної води, належної санітарії та санітарної освіти;
  • поліпшення гігієни;
  • обробку продуктів харчування.

Забезпечення безпечної води та санітарії є значною проблемою, але це залишається вирішальним чинником у зменшенні захворювання на холеру.

На сьогодні жодна країна не вимагає для в'їзду на її територію свідоцтво про протихолерну вакцинацію. Наявний досвід свідчить проте, що карантинні заходи і заборони на переміщення людей і товарів не є необхідними. Окремі випадки холери, що пов'язують з імпортованими харчовими продуктами, мали відношення до харчових продуктів. Отже, накладення обмежень на імпорт харчових продуктів, вироблених відповідно до належної практики виробництва, на підставі одного лише факту, що вданій країні холера є епідемічною або ендемічною хворобою, необґрунтовано.

Країнам, що межують з районами, охопленими холерою, настійно рекомендується посилити епідеміологічний нагляд за хворобою та національну готовність до швидкого виявлення спалахів холери та прийняття відповідних заходів у випадку міжнародного поширення цієї хвороби.

Крім того, особам, що здійснюють поїздки, необхідно надавати інформацію про потенційну небезпеку і симптоми холери, запобіжні заходи, яких необхідно дотримуватися, і про те, коли і куди необхідно повідомляти про випадки захворювання.

Профілактика

З метою запобігти занесенню холерної інфекції з інших країн слід здійснювати систему спеціальних карантинних заходів на кордоні, у морських і повітряних портах. Про виявлених хворих на холеру медичні працівники повинні в установленому порядку негайно повідомляти вищестоящі органи охорони здоров'я.

В разі появи у певній місцевості випадків захворювання на холеру всіх хворих, а окремо від них і осіб, що були з ними в тісному контакті, негайно ізолюють у холерний госпіталь та ізолятор. У вогнищі здійснюють дезінфекцію, проводять подвірні обходи для виявлення хворих, посилюють санітарний контроль за водопостачанням і харчовими продуктами, обов'язково хлорують воду для пиття. Осіб, які мали контакт із хворими на холеру, ізолюють на б днів; за цей час уних три рази беруть випорожнення для бактеріологічного дослідження на холерні вібріони. Якщо серед них виявляють хворих на холеру, строк карантину подовжують ще на 6 днів, здійснюють дезінфекцію, хворого госпіталізують в інфекційний госпіталь, а у решти 2~3 рази досліджують випорожнення на холерні вібріони.

Для осіб, що видужують після хвороби, умовою виписування є повне клінічне видужання, а також три негативні результати досліджень випорожнень на холерні вібріони, які роблять на 6-й, 7-й і 8-й дні після припинення проносу. Якщо немає змоги провести бактеріологічні дослідження, виписувати з стаціонару можна лише через 14 днів після зникнення клінічних симптомів.

З метою попередження занесення інфекції з ендемічних вогнищ слід дотримуватися санітарно-гігієнічних заходів: знезараження води, миття рук, термічна обробка їжі, знезараження місць загального користування тощо. Необхідним є раннє виявлення, ізоляція та лікування хворих та вібріононосіїв.

За рекомендаціями ВООЗ в районах, де холера є ендемічним захворювання, а також у районах, де існує небезпека виникнення спалахів хвороби, необхідно проводити імунізацію. Вакцини надають короткочасний захист на той час, поки приймаються довготривалі заходи щодо поліпшення якості води та рівня санітарії.