На Дніпропетровщині розпочався масовий мор риби внаслідок підриву Каховської ГЕС, - ВІДЕО

На Дніпропетровщині - масовий мор риби внаслідок терористичного знищення Каховської ГЕС росіянами. В селі Мар’янське Криворізького району можна побачити тисячі прісноводних, які гинуть. 

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Причина – обміління Каховського водосховища після теракту росіян. Фіксується загибель, як молодої риби, так і дорослих особин.

Щойно закінчився період нересту і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках.

Також спостерігається мор риби другу добу на території Снігурівського району у Миколаївській області.

"Щоб не допустити розповсюдження інфекційних захворювань, на території Снігурівської та Горохівської громад повністю заборонено вилов та продаж риби на 10-денний термін", - повідомив голова Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухтанаписав Кухта.

Він рекомендував жителям поки що взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби. Також попередив, що вода з мережі не є придатною для вживання без її попереднього кип'ятіння. Тому закликав використовувати лише очищену питну воду для приготування їжі.

Це ж саме, за його словами, стосується власників колодязів у приватних домоволодіннях.

Крім того наголосив, що комунальники будуть здійснювати хлорування на території всіх населених пунктів громади.

Раніше в Міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що мор риби в Каховському водосховищі розпочнеться через три-п'ять днів. Про нього згадали, як про одну з очікуваних причин погіршення якості води в колодязях і відкритих водоймах на територіях, підтоплених унаслідок підриву дамби Каховської ГЕС.

За даними відомства, внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд грн. Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Нагадаємо, ми писали, як вплине катастрофа на Каховській ГЕС на рибний світ.