В Україні пропонують поетапно підняти мінімальну зарплату: настільки це реально та доцільно

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8431 щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати, починаючи з 1 квітня. Його було передано до Верховної Ради ще 7 лютого і з того часу понад півтора місяця фактично пролежав без руху. Однак цього тижня про нього згадали, тому перше підвищення мінімалки у законопроєкті заплановано на 1 квітня.

Про це повідомляє Верховна Рада України.

Законопроєкт 8431 передбачає збільшення місячного розміру мінімальної зарплати у кілька етапів:

  • з 1 квітня – 7370 грн;
  • з 1 липня – 8107 грн;
  • з 1 жовтня – 8918 грн.

Відповідні зміни пропонується внести до Закону "Про Державний бюджет України на 2023 рік".

Зазначимо, що в 2022-му під час складання проєкту державного бюджету на 2023 рік було ухвалено рішення відмовитися від запланованого збільшення показників мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на наступний рік. Таке рішення було прийнято через складну економічну ситуацію в Україні, викликаної війною, що триває.

Тому більшість експертів вважають, що ухвалення закону та подальше підвищення мінімальної зарплати не лише малоймовірне, а й економічно недоцільне.

"Можливості як підприємств, так і бюджету під час кризи явно обмежені. Крім того, зростання мінімалки означає зростання податків, у тому числі й для індивідуальних підприємців. Тому вважаю, що це поки що не доцільно. Зростання має початися із середньої зарплати. Коли середня зарплата почне підвищуватися, буде сенс підтягнути мінімальну. Поки що підвищення мінімальної заробітної плати просто штовхатиме в тінь залишки бізнесів", - розповів аналітик Данило Монін.

Пояснив недоцільність документу  і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Також він звернув увагу і на недбалість та дилетантство авторів. 

"Важко сказати, хто писав цей документ взагалі і пояснювальну записку зокрема автори планують підвищити мінімалку за рахунок міфічних доходів митниці, що сьогодні нереально. Сьогодні більшу частину українського експорту складає зброя, а з неї податки не знімають. Тож знайти додатково понад 14 млрд грн буде дуже проблематично, тож думаю, що закон не ухвалять.

Нам навіть нинішню мінімалку платити складно – доводиться просити гроші у ЄС та США. А якщо її настільки радикально підняти, це може призвести до колапсу держбюджету. До того ж і МВФ проти додаткового зростання мінімальної зарплати, оскільки вважає, що за цим буде неконтрольована емісія гривні", - пояснив експерт.

Водночас аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак вважає, що ймовірність прийняття законопроєкту досить висока.

За його словами це обумовлюється тим, очевидною невідповідністю рівня прожиткового мінімуму і рівня мінімальної оплати праці.

Окрім цього, підвищення мінімалки автоматично означає збільшення припливу грошей до скарбниці з боку компаній, які сплачували співробітникам мінімалку. Втім, уточнює Орищак, навряд чи це принесе багато грошей, оскільки середня зарплата в країні набагато вища за мінімалку.

"І, нарешті, зростання мінімалки формально демонструє турботу уряду про населення. Українці втомилися від війни та безгрошів'я, і ​​підтримати їхній моральний дух можна й у такий спосіб", - підсумував аналітик.