Як приготувати різдвяну кутю: чотири рецепти з різних круп

За українськими народними традиціями на вечерю 6 січня, перш ніж доторкнутися до 12 страв на різдвяному столі скуштувати кутю. Подавати її до столу слід у глиняному посуді. Поряд кладуть кількість ложок кожного члена сім’ї. Їсти страву слід з одного посуду. Тоді вона принесе багатство та єднання. Традиційно ця каша готується із пшениці, але є й інші варіанти, повідомляє сайт 056.

Кутя з рису

Інгредієнти: рис – 1 склянка (200 г); ізюм – 1 ст. ложка; мед – 1 ст. ложка; горіхи – 2 шт; мак – 100 г; цукати – 2 ст. ложки.

Спосіб приготування. Відварити рис у воді у пропорції 1/3. У гарячий рис слід додати промиті у теплій воді родзинки та цукати. Якщо цукати дуже великі, їх можна трохи подрібнити ножем чи блендером. Підсушити на сухій сковороді мак та горіхи окремо і додати до рису.

Заправляємо кутю з рису однією ложкою меду. Краще заправляти, коли рис ще теплий і готову страву ще на півгодини накрити кришкою і обмотати рушником, щоб наситився рис ароматом від цукатів.

За бажанням можна залити компотом з ягід - консервованим, або вареним із заморожених вишень. Також можна залити апельсиновим соком чи узваром.

Кутя із пшениці

Інгредієнти: пшениця – 1 склянка; мак – 100 грамів; чищені волоські горіхи – 100 г; мед – 2 -3 столові ложки; цукор – до смаку.

Спосіб приготування. Пшеницю краще замочити на ніч у холодній воді, щоб вона була м’якою. Варять її до трьох годин на повільному вогні. Мак перетирають у ступці до стану, коли він пустить молочний сік. Горіхи можна залити окропом і додати разом з маком за півгодини до кінця приготування. Після того як вимкнете вогонь, додайте мед та цукор.

Кутя із трьох злаків

Інгредієнти: рис, пшениця, грубий овес – 1 склянка (200 г) у рівних пропорціях; чорнослив – 1 ст. ложка; курага – 1 ст. ложка; ізюм – 1 ст. ложка; мак – пів склянки; мед – 1 ст. ложка; горіхи – 2 шт; цукати – 2 ст. ложки.

Злаки замочити на ніч. Відварити на повільному вогні до готовності. Сухофрукти, цукати, мак та горіхи залити окропом і додати за півгодини до готовності. Мед додати після відключення вогню під каструлею. Каструлю залишити в теплі і дати злакам насититися смаком та запахами солодощів.

Кутя з булгуру

Інгредієнти: булгур – 0,5 ст., вода – 1,5 ст., мед – 2 ст. л. (або за смаком), волоські горіхи – 50 г, мак – 30 г, родзинки – 50 г.

Спосіб приготування. Залити купу чистою водою, покласти на вогонь і довести до кипіння. Варити булгур до готовності на повільному вогні, близько 15 хвилин. По закінченню зняти сотейник з вогню і дати трохи охолонути.

Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб він добре просох.

Мак також залити окропом і залишити вже на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.

Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці, а потім дрібно нарубати.

У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати, щоб усі інгредієнти поєдналися між собою.