Цього вечора запрошуємо вас на неймовірної краси великий симфонічний концерт, емоційний і проникливий!

У програмі:

  • Всеволод СІРЕНКО. Симфонія n.3.
  • Ференц ЛІСТ. Симфонічна поема “Тассо”.
  • Мануель де ФАЛЬЯ. Сюіта з балету “Еl amor brujo”

Виконавці:

  • Академічний симфонічний оркестр Дніпропетровської філармонії
  • Диригент Віктор ПЛОСКІНА, заслужений артист України

Всеволод СІРЕНКО. Симфонія n.3. Світова прем’єра. Пройдуть роки, і музики, що присвячується цій війні, буде більше і більше. Серед цих творів обов’язково будуть справжні шедеври. Сьогодні у нас Світова прем’єра абсолютно нового твору, присвяченого воїнам ЗСУ. Яка буде доля цієї музики – ми не можемо знати. Сьогодні все ще занадто гаряче…

Віктор Плоскіна, диригент, заслужений артист України:

«…Звернутися до творчості Всеволода Сіренка мене спонукала його симфонія. Я був присутній на репетиціях і премьєрі цієї симфонії. В музиці я почув щирість і лірику , котра весь час перегукувалася з «колючими інтонаціями міді і ударних». Це було сильно. Тому, коли дізнався, шо Всеволод Сіренко пише нову, 3 симфонію , вирішив виконати її. Не зважаючи на його молодість, вірю в щасливу творчу долю Всеволода. Тому, разом з оркестром, докладемо зусиль якомога якісніше ” прочитати ” партитуру, бо новий твір – це завжди дуже відповідально…»

Симфонія № 3 була написана у 2022 – 23 рр., присвячена захисникам України. Твір виник як реакція на події повномасштабного вторгнення росії на території України. Симфонія складається з чотирьох частин.

І частина – відображення запеклої боротьби народу з агресором, який намагається зруйнувати наше мирне життя.ІІ частина – трагічний центр симфонії, вона звучить як реквієм за загиблими.ІІІ частина – продовження протистояння народу з агресором. У той же час ця частина містить єдиний, суто ліричний епізод симфонії – колискову „Люляй, люляй, мій синочку”, яку мати співає своїй дитині. IV частина – фінал, у якому звучить тема козацької пісні „Ой наступала та чорна хмара”, яка підкреслює мужність нашого народу і віру в перемогу!Ференц ЛІСТ. Симфонічна поема ” Тассо”. Саме Ліст створив новий музичний жанр – симфонічна поема. Так він втілив в життя свою ідею переказувати музикою твори літератури і живопису. Герой поеми – великий італійський поет епохи Відродження Торквато Тассо. Він сяяв при дворі герцога Альфонса Другого – а потім опинився у в’язниці. Легенда каже, що причина ув’язнення – любов, зухвала, така, що руйнує всі перепони, любов поета до сестри герцога. А потім його було проголошено найвеличнішим поетом Італії, і він був удостоєний лаврового вінка, до того присудженого лише одного разу великому Петрарку. Але смерть прийшла раніше, і на урочистій церемонії в римському Капітолії лаврами було увінчано лише труну поета.

Мануель де ФАЛЬЯ. Сюіта з балету “Любов – чарівниця”. Іспанські пристрасті!! Любов, зрада, явище привида вбитого чоловіка! Таємниче поєднання атмосфери чаклунських чар і магічних заклинань. Яскраві в своїй первозданності мелодії, що об’єднують циганські, мавританські, андалузькі мотиви. Ось такий букет з яскравим іспанським колоритом і терпким ароматом!