• Головна
  • Битва за ЗСУ: як активісти Дніпра вимагали від міської ради більше фінансування
10:00, 25 квітня

Битва за ЗСУ: як активісти Дніпра вимагали від міської ради більше фінансування

Битва за ЗСУ: як активісти Дніпра вимагали від міської ради більше фінансування

Понад півроку під стінами Дніпровської міськради відбувалися мітинги на підтримку ЗСУ. Вимоги протестувальників досі не були розглядали і 24 квітня на сесії міської ради громадян заслухали. 

Про це повідомляє редакція сайту 056.

На сесії міськради розглядали звернення 11 000 містян про збільшення фінансування ЗСУ з 2% до 20% у міському бюджеті Дніпра. Саме таку вимогу поставила громадськість. Перед проведенням чергової сесії депутатів Дніпровської міської ради під стінами мерії знову зібралися активісти та небайдужі громадяни.

Цього разу на сесію запросили представників громадськості: Олександра Купрієнко та Віру Матвієвську.

Головною метою активістів було отримати конкретні рішення, що допоможуть швидко та різко збільшити фінансування. 

Як зазначили активісти, цього разу слово надали, а не звинуватили в роботі на російське ІПСО, як було з є-петицією у грудні.

Під час самого звернення було бурхливе обговорення. Олександр Купрієнко написав про це свої враження: “Звісно, була спланована режисура і на мене, як на спікера, "лились" питання особистого характеру, не пов'язані з нашим питанням. 

Типу от ми депутати допомагаємо ЗСУ(як люди)?А ви? А скільки? 

А чо про бюджет питаєте, краще йдіть служити! При цьому в залі сидить ще порядка 40 чоловіків, але до самих себе жодних питань”.

Олександр додав, що позитивом була присутність у залі депутатів, зокрема, від фракцій "Слуга Народу" та "Громадська Сила". Саме вони намагались вивести діалог на конструктив. Після цього Олександр вважає, що були й адекватні промови по суті про бюджет міста від представників виконавчої влади.

“Наша пропозиція, якраз і полягала в тому, щоб вийти на конструктивний діалог, відкинувши емоції, та створити робочу групу по перерозподілу бюджету. Якщо влада сама не може це зробити. Тим більше пропозиції в нас є ще з грудня.

Звісно в сесійній залі, особливо, коли тобі не сильно дають слово, то це не обговорити”, - додав Олександр Купрієнко.

Чим все закінчилось

Секретар ДМР Олександр Санжара поставив на голосування для депутатів тескт звернення з виправленим текстом.

Згідно рішення буде створено робочу групу тільки із представниками юридичних осіб, громадських організацій, благодійних фондів, тих хто подасться на конкурс співфінансування, щодо допомоги ЗСУ.

Таким чином юридична особа має дати мінімум 25% грошей. Інші 75% додає міська рада. На конкретні запити від військових.

Мінімальна сума проекту - 500 т.грн.

Отже, мінімальна сума входу - 125т.грн., яку треба дати як софінансування від юридичної особи. 

Саме така ціна можливості спілкування представників громади з представниками влади, щодо збільшення грошей на ЗСУ в бюджеті.

Активісти зазначили, що податків, 11 000 живих підписів, 3 000 підписів по є-петиції, присутності сотні людей на акціях - цього все замало.

Зараз на цю програму не подалась жодна організація чи фонд.

Олександр Санжара додав: “Ці б 20 млн.грн. могли вже давно бути наравлені на ЗСУ. Але "пиляться" домі в незатребуваній програмі.

На цій сесії додали 180 млн. грн. на підтримку ЗСУ. 

В той же час 340 млн. грн. на благоустрій.

Загалом бюджет збільшився на 1 млрд. грн.”.

Олександр Купрієнко висловив сподівання, що ті фракції та депутати, які сьогодні публічно підтримали збільшення підтримки ЗСУ та створення робочої групи, обговорять з активістами можливі зміни і без формалізації цієї групи більшістю.

Секретар Дніпровської міської ради Олександр Санжара після завершення сесій зазначив, що була досить довга дискусія в залі щодо критеріїв допомоги. “Хто скільки допомагає, чи потрібно давати поради або взагалі — потрібно допомагати персонально. Дніпро є одним з найбільших донорів допомоги нашим Силам оборони. У 2022 році ми виділили близько 2 мільярдів гривень. Торік – 2,5 млрд, і кошти пішли безпосередньо на підтримку Сил оборони. Також місто регулярно допомагає нашими потужностями: департаменти, які займаються капітальними будівництвами, ремонтами, вони виконують особливі вимоги й завдання від наших Збройних сил. Здійснюється поповнення Сил оборони автомобілями, пікапами, вантажівками. Є великий запит на квадроцикли тощо”, — розповів 

Також він додав, що місто допомагає майже щодня. 

“Майже на кожному виконкомі в закритій частині ухвалюють рішення про передання закупленого для Сил оборони. Ми сьогодні багато говорили про програму співфінансування Збройних сил. У ній можуть брати участь громадські організації, юридичні особи. Якщо є запит від Сил оборони й ці організації збирають гроші, за допомогою програми вони можуть отримати 75 % фінансування від бюджету територіальної громади Дніпра. Людина зрозуміє, як відбувається процес, як проходить закупівля в умовах конкурентності тощо”, — підсумував Олександр Санжара.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...